În contextul desfășurării a lucrărilor de reparații în cadrul instituțiilor din domeniul educației în perioada curentă, primarul general, Ion Ceban, a vizitat luni 2 instituții de educație timpurie (IET): nr. 175 „Gogoașa” și nr. 156 „Prichindel”, ambele din sectorul Centru, pentru a verifica pe teren gradul de pregătire al acestora pentru începerea noului an de studii 2020-2021.
De asemenea, reprezentanții municipalității au vizitat și alte grădinițe pentru a evalua situația de ansamblu.
Primarul general a ținut să menționeze că prin aceste inspectări se urmărește verificarea utilizării eficiente a banilor publici, în condițiile când, anterior, în unele IET se investeau surse pentru reparație an de an, iar altele erau lăsate să degradeze. Unul din aceste cazuri este și Grădinița nr. 156 din str. Grenoble, 161/6, unde abia în acest an au fost alocați bani din buget pentru reparația coridoarelor, scărilor de interior, care erau într-o stare avansată de degradare, precum și a acoperișului clădirii.
În cea de-a doua instituție vizitată de Ion Ceban, nr. 175 „Gogoașa” din sectorul Centru, a fost făcută reparație capitală în sălile a 3 grupe, grădinița fiind pregătită să primească 75 de copii. Instituția este gata în proporție de 99%.
Primarul general a mai precizat că s-a decis evaluarea tuturor instituțiilor educaționale din subordine, pentru a stabili necesitățile pentru reparații și, respectiv, în bugetul pentru anul viitor să fie prevăzute surse financiare pentru acest scop. „Lucrurile trebuiesc regândite, pentru că atunci când e nevoie de schimbat o ușă interioară, situația e simplă, dar când curge acoperișul și este afectată întreaga clădire, atunci e mai complicat și aici trebuie să se ia atitudine”, a menționat Ion Ceban.
În prezent, din totalul de 94 de grădinițe care necesitau reparații, în 31 de instituții lucrările sunt finalizate, în 52 de unități lucrările mai continuă, iar în alte 11 grădinițe procedurile de contractare a serviciilor de reparație sunt finalizate, sunt în proces de evaluare sau sunt pregătite pentru publicare.
În anul 2020, pentru reparația instituțiilor educaționale au fost alocați peste 100 milioane lei. De asemenea, pentru asigurarea grădinițelor cu dezinfectanți și toate cele necesare au fost alocați 5 milioane lei. Totodată, pentru reparația acoperișurilor la unele instituții, deteriorate în urma ploilor, s-a decis alocarea a peste 8 milioane lei.
E de menționat că în baza unei dispoziții a primarului general, o comisie creată la nivel de municipiu va verifica calitatea lucrărilor executate în grădinițe după reparații, astfel ca acestea să fie gata pentru revenirea micuților.
Pentru a fi în permanență la curent cu ultimele noutăți și informații din orașul tău, urmărește-ne pe Facebook.