Azi, 6 iulie 2024, comemorăm cea mai mare operațiune de deportare de pe meleagul nostru

Social

” Azi comemorăm cea mai mare operațiune de deportare de pe meleagul nostru. Acum 75 de ani, în noaptea din 5 spre 6 iulie, copii mici, care încă nici nu știau a vorbi, femei însărcinate, dar și cei mai cumsecade membri pe care se țineau comunitățile noastre au fost numiți „dușmani ai poporului” și deportați de către regimul stalinist, în cadrul operațiunii „SUD” (IUG).

Peste 35 de mii de oameni au fost ridicați noaptea din casele lor și trimiși la mii de kilometri depărtare. În baza unor liste. Atât valora viața pentru un regim totalitar – un nume pe o listă.

Noi nu am ales să fim deportați. Nimeni nu ne-a întrebat. Nu am ales să fim înfometați, uciși, trimiși la război. Neamul nostru a sângerat în timp ce alții ne decideau soarta. Și chiar dacă nu putem schimba trecutul, avem datoria să-l cunoaștem.

Să nu uităm niciodată ororile lui și să ne asigurăm că niciodată țara noastră nu va mai trece printr-o asemenea teroare. Pacea și libertatea de a ne trăi liniștit viața în casele noastre – este obiectivul nostru cel mai de preț, dar și datoria care trebuie să ne lege pe toți.

Noi alegem pacea pentru toți copiii Moldovei.

Operațiunea de deportare din 5-6 iulie 1949 a distrus destinele și viața a peste 8 mii de bărbați, peste 14 mii de femei, aproximativ 12 mii de copii. Oameni care își duceau traiul demn, pașnic, în casele lor, în satele lor, au fost ridicați în toiul nopții de soldați și duși la mii de kilometri de meleagul natal. O traumă a neamului nostru.

Să le onorăm memoria, să le cinstim numele și să ne aducem aminte de ei așa cum erau – plini de omenie, cu frică de Dumnezeu, înrădăcinați în neam și cu mare dragoste de viață.

În aceste zile, vă îndemn să mergeți la expoziția-muzeu din Piața Marii Adunări Naționale care onorează memoria victimelor deportărilor. Puteți vedea condițiile în care au fost deportate familiile noastre, auzi înregistrări audio și găsi în Cartea Memoriei persoanele care au avut de suferit.” Maia Sandu, Președintele Republicii Moldova

Pentru a fi în permanență la curent cu ultimele noutăți și informații din orașul tău, urmărește-ne pe Facebook  , Instagram , YouTube , TikTok , Twitter .