Declarația de presă a Președintei Maia Sandu după discursul din plenul Parlamentului European

Politic

Stimată doamnă Președintă Roberta Metsola,

Vă mulțumesc frumos pentru invitația de a lua cuvântul în plenara Parlamentului European și pentru primirea călduroasă.

În mesajul pe care l-am adresat în această după-amiază Parlamentului European, am menționat provocările cu care se confruntă în prezent Republica Moldova, în contextul de securitate creat de la începutul războiul Rusiei împotriva Ucrainei. Am vorbit despre angajamentul nostru de transformare a țării, în pofida acestor provocări, și am prezentat argumentele noastre pentru acordarea Republicii Moldova a statutului de țară candidat de aderare la Uniunea Europeană.

Moldova este o țară europeană cu istorie europeană – și care va avea, fără îndoială, un viitor european. Vorbim una din limbile oficiale ale Uniunii Europene, iar cetățenii noștri și-au demonstrat, de multe ori, atașamentul față de valorile libertății și democrației atunci când s-au opus abuzurilor antidemocratice în țara noastră. 

Am demarat un proces amplu de reforme, care țintește consolidarea instituțiilor de stat, creșterea și întărirea economiei, reformarea i justiției și consolidarea capacităților instituțiilor care combat corupția. Vrem să construim în Moldova o țară pentru oameni, în care cetățenii își văd viitorul. În acest proces, Uniunea Europeană este principalul partener economic și de dezvoltare al Republicii Moldova.

Războiul din Ucraina a adus instabilitate și incertitudine în regiune – dar și o șansă de reclădire a raportului de forțe pe continent după reguli noi, mai drepte. Noua realitate ne-a arătat că trebuie să acționăm hotărât dacă dorim să ancorăm Moldova într-o comunitate ce poate oferi stabilitate și dezvoltare.

Pentru noi, Uniunea Europeană este, întâi de toate, un proiect de pace, de aceea, pe 3 martie, am semnat cererea de aderare la Uniunea Europeană. Aderarea este singura opțiune strategică ce oferă Republicii Moldova șansa de a rămâne parte a lumii libere.

Nu suntem naivi – înțelegem că integrarea europeană a Moldovei va fi un proces lung și complex, care va cere mult efort și muncă. Nu căutăm concesii sau scurtături pe această cale. Suntem pregătiți să ne facem temele și vrem să fim apreciați după rezultat.

Apreciem, în acest context, rezoluția Parlamentului European din 5 mai, care recomandă acordarea Republicii Moldova statutului de țară candidat și perspectiva de aderare la UE. E un semnal important de sprijin pentru cetățenii noștri.

Moldova și-a dovedit atașamentul pentru valorile europene și în contextul vitreg al războiului din Ucraina. Țara noastră a condamnat ferm războiul din prima zi, am pledat pentru restabilirea păcii. Iar moldovenii și-au deschis casele și inimile pentru refugiații ucraineni.

Aproape jumătate de milion de refugiați au trecut prin țara noastră, din 24 februarie. Aproape 90 de mii de refugiați rămân și acum în Moldova, iar jumătate dintre ei sunt copii. Le mulțumesc instituțiilor europene și statelor membre ale UE pentru ajutorul oferit țării noastre în contextul gestionării fluxului de refugiați. Noi vom continua să-i primim pe toți cei care vor căuta adăpost.

Moldova are o agendă ambițioasă de dezvoltare, în cooperare cu Uniunea Europeană. Dar pentru dezvoltare avem nevoie de pace. De aceea acum trebuie să ne îndreptăm toate eforturile spre oprirea agresiunii militare ruse și restabilirea păcii. Oamenii bravi ai Ucrainei, care luptă astăzi pentru libertatea lor, pentru libertatea noastră și pentru libertatea Europei, au nevoie de ajutorul nostru.

Pentru a fi în permanență la curent cu ultimele noutăți și informații din orașul tău, urmărește-ne pe Facebook  , Instagram , YouTube , TikTok .