Conferință de presă comună Maia Sandu cu Secretarul de Stat al Statelor Unite ale Americii, Antony J. Blinken

Politic

L-am salutat astăzi pe domnul Antony Blinken, Secretar de Stat al SUA, care s-a aflat la Chișinău în contextul turneului pe care-l efectuează în șase țări din regiune. Am menționat că pe 18 februarie s-au împlinit 30 de ani de la stabilirea relațiilor diplomatice dintre Republica Moldova și Statele Unite ale Americii și că suntem recunoscători pentru toată asistența primită în acest răstimp de la SUA – peste 1,7 miliarde de dolari, care ne-au ajutat să ne consolidăm ca stat. Apreciem, de asemenea, susținerea fermă a Statelor Unite ale Americii pentru suveranitatea și integritatea teritorială a Republicii Moldova și pentru parcursul nostru european.

Am discutat despre situația dramatică din regiune și despre efortul țării noastre de a da o mână de ajutor oamenilor care fug de războiul din Ucraina – peste 250 de mii de refugiați care au trecut frontiera dintre Ucraina și Moldova de la începutul luptelor. Am subliniat că mulți dintre ei rămân în țara noastră, drept urmare, avem nevoie de ajutorul comunității internaționale pentru ca să facem față fluxului de refugiați, în continuă creștere. Cel mai important, comunitatea internațională trebuie să se implice pentru încetarea luptelor și restabilirea păcii.

Am menționat că vrem să continuăm dialogul politic și de securitate între statele noastre, să dezvoltăm proiectele de reziliență energetică, să avansăm în dialogul pe justiție și în colaborarea în domeniul recuperării activelor. Parteneriatul moldo-american ne va ajuta să întărim capacitatea țării noastre de a răspunde provocărilor vremii.

O Moldovă rezilientă și adaptabilă poate deveni un pol de stabilitate și dezvoltare în regiune, un partener de încredere și un avanpost al lumii libere.

Avem planuri mari pentru transformarea țării, dar pentru aceasta avem nevoie de pace.

Pentru a fi în permanență la curent cu ultimele noutăți și informații din orașul tău, urmărește-ne pe Facebook  , Instagram , YouTube , TikTok .