1 Iunie 2020 – redeschiderea piețelor din Chișinău, cu stabilirea măsurilor sanitare pentru vânzători și cumpărători

Social

Primăria municipiului Chișinău informează că din 1 iunie 2020, când se prevede redeschiderea piețelor comerciale din oraș, va fi necesară respectarea anumitor condiții privind activitatea acestora, în legătură cu epidemia de coronavirus.

Instrucțiunile impuse de Comisia extraordinară de sănătate publică a municipiului Chișinău (Hotărârea nr.3 din 26.05.2020), privind activitatea piețelor, vizează atât vânzătorii, cât și cumpărătorii.

Astfel, până la reluarea activității, administratorii zonelor de comerț vor asigura dezinfectarea utilajului de lucru și a celui frigorific, a spațiilor de depozitare și comercializare a produselor/mărfurilor, a tejghelelor și a întregului teritoriu.
Totodată, vor fi prevăzute ieșiri și intrări separate pentru vizitatori și cumpărători.

Toți angajații/comercianții vor fi asigurați, obligatoriu, cu echipament de
protecție (măști, mănuși). În halele/pavilioanele de comerț de tip închis, vor fi instalate, după posibilitate, ecrane de protecție sau vor fi utilizate viziere. Locurile de comerț din piețe vor fi organizate cu respectarea distanței de 2 metri între
ele.

Odată cu reluarea activității piețelor, pe parcursul zilei vor fi organizate măsuri de dezinfecție a inventarului și a suprafețelor de lucru, cu soluții pe bază de alcool, cu o periodicitate de cel puțin 3 ore, precum și la finele fiecărei zile.

De asemenea, pe teritoriul piețelor și a pavilioanelor va fi organizată buna funcționalitate a unităților sanitare (WC, vestiare), precum și dotarea acestora cu
soluții/substanțe dezinfectante, conectarea la rețele de apeduct, apă rece/caldă, sistem de canalizare etc.

Administrația piețelor va aduce la cunoștință tuturor operatorilor economici care își desfășoară activitatea pe teritoriul administrat, măsurile de prevenire/protecție a infecției COVID-19.

Majoritatea măsurilor ce urmează a fi respectate la intrarea în piețe sunt similare cu cele aplicate în magazine și farmacii, precum: efectuarea obligatorie a termometriei fiecărui vizitator/cumpărător, cu interzicerea accesului persoanelor cu stare
febrilă și informarea lor despre necesitatea consultării medicului, obligativitatea purtării măștilor de protecție, respectarea igienei mâinilor, precum și a distanței sociale de un metru.

Mai mult, comercianții și cumpărătorii vor fi informați referitor la măsurile de sănătate publică pentru prevenirea infecției COVID 19, prin intermediul postului local de radio sau alte dispozitive audio, precum și prin afișarea materialelor informative, care promovează regulile de igienă și prevenire a infecției COVID-19. 

Pentru a fi în permanență la curent cu ultimele noutăți și informații din orașul tău, urmărește-ne pe Facebook.