Poligon pentru stocarea și reutilizarea deșeurilor vegetale din capitală

Social

Primăria municipiului Chișinău informează căa fost pusă în funcțiune prima platformă autorizată pentru prelucrarea deșeurilor vegetale ale Î.M. „Asociația de gospodărire a spațiilor verzi”.

Poligonul are o suprafață de 0,65 ha și este amplasat în sectorul Botanica, pe teritoriul Stației de epurare a apelor reziduale. Aici vor fi depozitate frunzele uscate, iarba cosită în sezonul de vegetație, precum și rumegușul obținut în rezultatul îngrijirii arborilor și arbuștilor, care ulterior vor fi prelucrate pentru obținerea unui compost organic.     

Procesul tehnologic de obținere a masei organice constă în amestecul deșeurilor vegetale cu nămolul deshidratat, obținut după prelucrarea apelor uzate, în câteva straturi, în raport de 4:1, astfel, după fermentare se obțin îngrășăminte organice.   

Platforma de deșeuri vegetale a fost creată în baza unui proiect-pilot, realizat de Î.M. „Asociația de gospodărire a spațiilor verzi” în comun cu S.A. „Apă Canal – Chișinău”. Masa organică obținută va putea fi utilizată la amenajarea rondurilor de flori, vazelor de pe spațiile publice, precum și la plantarea arborilor din parcuri și scuaruri.

În rezultatul implementării proiectului, autoritățile publice locale și-au pus drept scop: sortarea deșeurilor vegetale (fără plastic, hârtie etc.), securizarea perimetrului poligonului de depozitare (minimalizarea riscului de incendii), precum și reutilizarea nămolului rezultat în urma curățării apelor reziduale.

Pentru a fi în permanență la curent cu ultimele noutăți și informații din orașul tău, urmărește-ne pe Facebook.