Impactul alegerilor de la Chișinău asupra Coaliției

Politic

Ion Ceban, reprezentantul socialiştilor, este noul primar al Chişinăului. El l-a învins in turul doi al alegerilor pe candidatul Blocului „ACUM”, Andrei Năstase, obţinând peste 52% din voturi. “Va fi nevoie de o intervenție hotărâtă pentru a pune Guvernul pe calea cea bună” – este primul mesaj al preşedintelui Igor Dodon către partenerii din coaliţia de guvernare după această victorie a socialistului Ceban.

124.000 de voturi a primit reprezentantul socialiştilor, Ion Ceban. Contracandidatul său Andrei Năstase a obţinut cu 11.000 de voturi mai puţin. Diferenţa dintre finalişti a fost de aproape cinci procente, în favoarea socialistului Ceban.

“Vreau să fiu primarul tuturor și voi fi primarul tuturor. Din momentul când îmi va fi validat mandatul,  îmi voi suspenda calitatea de membru al Partidului Socialiştilor. Ceea ce-mi doresc azi este să putem crea o majoritate pentru Chişinău”, a declarat Ion Ceban, primar ales al oraşului Chişinău.

Reprezentantul blocului ACUM, pro-europeanul Andrei Năstase nu a comentat oficial rezultatul final al scrutinului pentru primăria Chişinău. A aflat rezultatele preliminare într-un studio de televiziune.

“Până la urmă, noi toţi alegem, viaţa noastră este suma alegerilor pe care le facem în fiecare zi, dacă asta a fost alegerea cetăţenilor, asta este. Sunt aici pentru a le mulţumi tuturor care au ieşit la vot şi în ţară şi în capitală”, a spus Andrei Năstase.

Mai mult de jumătate din alegătorii din Chişinău au absentat de la aceste alegeri.

Sunt voci politice care subliniază faptul că înfrângerea lui Andrei Năstase arată că blocul pro-european achită costurile alianţei de guvernare cu partidul socialiştilor. Una la nivel central, nu şi la nivel local, ceea ce i-a derutat pe unii alegători.

Rămâne de văzut care va fi impactul acestui rezultat de la primăria Chişinău asupra solidităţii coaliţiei de guvernare. Preşedintele Igor Dodon anunţă discuţii cu partidul socialiştilor şi cu blocul ACUM şi consideră că trebuie eficientizată rapid activitatea guvernului.

Pentru a fi în permanență la curent cu ultimele noutăți și informații din orașul tău, urmărește-ne pe Facebook.