I-am comemorat astăzi pe cei care și-au pierdut viața în războiul de pe Nistru

Social

”I-am comemorat astăzi pe cei care și-au pierdut viața în războiul de pe Nistru. Un conflict armat care a început acum 30 de ani, care țintea suprimarea independenței și a integrității teritoriale a Republicii Moldova, și în care am pierdut sute de vieți, iar alte sute de oameni au fost răniți.

În Ziua Memoriei și Recunoștinței, pe care o marcăm astăzi, ne amintim de sacrificiul acestor oameni și plecăm capul în fața lor și a familiilor lor.

Acum este important ca și noile generații să păstreze vie memoria acelor vremuri, iar statul să nu uite, așa cum s-a întâmplat timp de mai mulți ani, de veteranii de război, participanți la acțiunile de luptă pentru apărarea integrității și independenței Republicii Moldova.Ieri în Parlament a fost înregistrat un proiect de lege care prevede mai multe măsuri de susținere materială pentru veterani.

Astăzi am semnat decretul prin care tuturor participanților la luptele de pe Nistru le va fi conferită Medalia comemorativă dedicată celei de-a 30-a aniversări de la război.

Și pentru că astăzi, peste treizeci de ani de la războiul de la Nistru, tunurile răsună din nou în apropierea noastră, am chemat la încetarea focului. Am chemat la pace. Doar în pace vom putea construi aici, pe pământul nostru, o țară pașnică și prosperă, o țară europeană. Asta e alegerea cetățenilor Republicii Moldova.

Mă adresez azi și oamenilor din stânga Nistrului. Republica Moldova e țara noastră, a tuturor. Vrem și putem construi împreună o societate în care oameni cu opinii diferite pot conviețui pașnic, fără conflicte, unde să trăim liber și cu respect unii față de alții.”

Președintele Republicii Moldova Maia Sandu

Pentru a fi în permanență la curent cu ultimele noutăți și informații din orașul tău, urmărește-ne pe Facebook  , Instagram , YouTube , TikTok .