Evaluarea situației epidemiologice în contextul pandemiei de COVID-19 și îmbunătățirea serviciilor medicale acordate populației municipiului

Social

Viceprimarul responsabil de domeniul social, Angela Cutasevici, a convocat o ședință cu directorii instituțiilor medico-sanitare publice din municipiul Chișinău, în scopul evaluării situației epidemiologice prin infecția COVID-19 și fortificării asistenței medicale acordate populației din municipiu. 

Viceprimarul de ramură a ținut să remarce că sistemul medical trebuie să ia atitudine de situația creată în contextul relaxării restricțiilor și relansarea activității economice, în special în municipiul Chișinău, care aduce cu sine riscuri noi și responsabilități suplimentare pentru toți. Observăm o probabilitate de stabilizare a numărului de infecții COVID-19, iar datele epidemiologice din următoarele zile vor confirma sau infirma acesată presupunere.

Angela Cutasevici a insistat pe dezvoltarea unor acțiuni de combatere a COVID-19 pe termen mediu și lung, prin sporirea numărului de paturi în spitalele strategice; managementul eficient al secțiilor de reanimare și dotarea acestora cu echipament medical suplimentar; protejarea și siguranța cadrelor medicale, mobilitatea cadrelor medicale din spitale; suplinirea necesităților instituțiilor strategice cu echpamente de protecție pe termen mediu și menținerea unei comunicări publice eficiente, pentru respectarea strictă a măsurilor de prevenție a infecției.

Participanții la discuții s-au pronunțat asupra modului și acțiunilor necesare pentru fortificarea asistenței medicale acordate populației municipiului Chișinău. Totodată, a fost susținută propunerea de instiuire a unei instituții medicale municipale de profil infecțios sau a unor secții de maladii infecțioase în cadrul sistemului medical existent și completarea cu echipamentul medical corespunzător. 

Viceprimarul Angela Cutasevici a făcut un apel  către managerii de instituții medicale, de a prevedea măsuri pentru protejarea cadrelor medicale (doctori, asistentenți medicali, felceri sanitari, infirmiere și personalul auxiliar din toate instituțiile medicale) de cotaminarea cu noul coronavirus. „Astfel, protejăm toate resursele umane încadrate în acordarea asistenței medicale, asigurăm funcționalitatea deplină a sistemului medical și cel mai important, avem grijă de siguranța lucrătorilor din domeniul sănătății”, a conchis Angela Cutasevici.

În context, s-a constatat evaluarea eficacității Direcției generale de Asistență Socială și Sănătate, cu elaborarea conceptului de fortificare a sistemului de asistență medicală la nivelul municipiului Chişinău, cu modificarea structurii organizaţionale a DGASS.

Mai mult, în cadrul ședinței de lucru au fost înaintate propuneri asupra altor acțiuni strategice necesare, precum: definitivarea regulamentelor de organizare și funcționare a instituțiilor medico-sanitare publice municipale și elaborarea Planului de acțiuni pentru situații de urgență în sănătate publică pe teritoriul municipiul Chișinău.

Pentru a fi în permanență la curent cu ultimele noutăți și informații din orașul tău, urmărește-ne pe Facebook.