Statele Unite au impus luni sancțiuni membrilor unui grup care ar avea legături cu serviciile de informații rusești pentru rolul lor în eforturile Moscovei de a destabiliza democrația și de a influența alegerile din Republica Moldova

Politic

Biroul de Control al Activelor Străine al Departamentului Trezoreriei SUA (OFAC) a desemnat șapte membri de frunte ai unui grup de influență malignă legat de informațiile rusești pentru rolul lor în campania de destabilizare a guvernului Federației Ruse și campaniile continue de influență malignă în Moldova. De asemenea, a fost desemnată o entitate deținută sau controlată de una dintre aceste persoane.

„Sancțiunile impuse astăzi pun în lumină eforturile ascunse ale Rusiei de a destabiliza națiunile democratice”, a declarat subsecretarul de Trezorerie pentru Terorism și Informații Financiare, Brian E. Nelson. „Operațiunile de influență ale Rusiei exploatează preocupările cetățenilor acestor țări, pentru a destabiliza guvernele alese în mod legitim pentru propriile interese ale Moscovei. Statele Unite rămân angajate, împreună cu UE, să vizeze persoanele care se angajează în astfel de activități împotriva guvernului Republicii Moldova”.

Desemnările de astăzi fac parte dintr-un efort continuu de combatere a influenței maligne a Rusiei în Moldova. Guvernul SUA a dezvăluit anterior încercările Rusiei de a folosi agenți ascunși pentru a submina democrația în Moldova. La 26 octombrie 2022, OFAC i-a sancționat pe Iuri Igorevici Gudilin, Olga Yurievna Grak și Leonid Mihailovici Gonin pentru eforturile lor coordonate în 2020 și 2021 de a influența rezultatul alegerilor din Republica Moldova. În plus, la 30 mai 2023, UE a sancționat mai multe persoane ruse și moldovenești pentru angajarea în activități destabilizatoare împotriva guvernului Republicii Moldova. Guvernul SUA va continua să sprijine guvernul și poporul moldovenesc în eforturile lor de a combate activitățile coercitive care subminează democrația în Moldova.

UN GRUP DE INFLUENȚĂ MALIGNĂ CU O ASPIRARE GLOBALĂ
Actorii de influență malignă desemnați astăzi de OFAC fac parte dintr-o mare operațiune de informare globală legată de Federația Rusă, care vizează Ucraina, țările care se învecinează cu Ucraina, inclusiv Moldova, țările balcanice, Uniunea Europeană, Regatul Unit și Statele Unite. Acești actori au provocat, instruit și supravegheat grupuri din țările democratice care desfășoară proteste antiguvernamentale, mitinguri, marșuri și demonstrații. Acești agenți de influență malignă analizează țările vulnerabile la exploatare și provoacă temeri care subminează încrederea în principiile democratice din țările vizate.

Câțiva dintre actorii de influență malign desemnați astăzi mențin legături cu serviciile ruse de informații în chestiuni precum planificarea, personalul și bugetul pentru activitățile grupului.

EFORTURI DE DESTABILIZAREA GUVERNULUI MOLDOVEI
Pe parcursul lunilor februarie și martie 2023, câteva mii de manifestanți au participat la multiple proteste antiguvernamentale în capitala Republicii Moldova, Chișinău, și în alte orașe importante din Moldova. Protestele au fost organizate de oligarhul fugar Ilan Shor, pe care OFAC l-a desemnat anterior în octombrie 2022, în conformitate cu Ordinul Executiv (E.O) 14024, pentru că a fost responsabil sau complice sau pentru că s-a implicat direct sau indirect sau a încercat să se implice într-un Statele sau alte alegeri guvernamentale străine pentru sau în numele sau în beneficiul, direct sau indirect, guvernului Federației Ruse. Protestatarii au cerut demisia actualului președinte al Moldovei, Maia Sandu. În timpul protestelor, serviciile de informații și forțele de poliție din Republica Moldova au menținut ordinea publică și au efectuat multiple raiduri, au efectuat arestări și au expulzat persoane străine care desfășurau acțiuni subversive pentru destabilizarea guvernului Republicii Moldova.

Actorii de influență legați de Federația Rusă desemnați astăzi OFAC au făcut parte dintr-un complot de valorificare a acestor proteste de la Chișinău și de a sechestra Casa Guvernului Republicii Moldova. După cum se menționează în declarația Casei Albe din 10 martie 2023 cu privire la încercările Rusiei de a destabiliza Moldova, acesta a fost un efort al actorilor de influență malignă legați de Rusia de a stimula o insurecție artificială împotriva guvernului moldovean. În februarie 2023, grupul a organizat antrenament de protest, probabil în sprijinul unui complot de destabilizare axat pe Moldova. În timpul protestelor, membrii grupului de influență malignă menționate mai sus au supravegheat deplasarea unor personal în locații din Moldova, inclusiv Chișinău.

Pregătirea pentru protest a fost condusă de un cadru de instructor cu legături cu Mihail Sergheevici Potepkin. OFAC l-a desemnat pe Potepkin pe 15 iulie 2020, pentru rolul său de director regional pentru M Invest, o companie desemnată care a servit drept acoperire pentru forțele PMC Wagner susținute de Kremlin care operează în Sudan și a fost responsabilă de dezvoltarea planurilor pentru fostul președinte sudanez Omar al- Bashir pentru a suprima protestatarii. OFAC l-a sancționat pe fostul angajator al lui Potepkin, Agenția de Cercetare pe Internet, la 30 septembrie 2019, pentru eforturile sale de a influența alegerile intermediare din 2018 din SUA.

Konstantin Prokopievici Sapozhnikov, Iuri Iurievici Makolov, Gleb Maksimovici Khloponin, Svetlana Andreyevna Boyko, Aleksey Viaceslavovici Losev, Vasily Viktorovich Gromovikov și Anna Travnikova sunt toți membri ai acestui grup de influență malignă, legat de Rusia, care încearcă să destabilizeze guvernul Moldovei. Toți sunt desemnați în conformitate cu E.O. 14024 pentru că a fost responsabil sau complice sau pentru că s-a implicat direct sau indirect sau a încercat să se angajeze în activități care subminează pacea, securitatea, stabilitatea politică sau integritatea teritorială a Statelor Unite, a aliaților săi sau a partenerilor săi pentru sau pe viitor. în numele sau în beneficiul, direct sau indirect, al guvernului Federației Ruse.

Konstantin Prokopyevich Sapozhnikov este liderul grupului de influență malignă menționat mai sus și a organizat complotul de destabilizare a guvernului Republicii Moldova la începutul anului 2023.

Iuri Iurievici Makolov a fost implicat în sprijinul logistic pentru complotul de destabilizare a guvernului Republicii Moldova.

Gleb Maksimovici Khloponin a fost implicat în strângerea detaliilor de securitate asupra diferitelor clădiri guvernamentale din Moldova pentru complotul de destabilizare a guvernului Republicii Moldova.

Svetlana Andreyevna Boyko este un membru senior al grupului de influență malignă menționat mai sus și s-a ocupat de bugetul pentru complotul de destabilizare a guvernului Republicii Moldova.

Aleksey Vyacheslavovich Losev (Losev) a efectuat recunoașteri în Moldova pentru complotul de destabilizare a guvernului Republicii Moldova. Losev deține Perko Julleuchter, un atelier care produce felinare ceramice. OFAC îl desemnează pe Perko Julleuchter în conformitate cu E.O. 14024 pentru că a fost deținut sau controlat de, sau pentru că a acționat sau a pretins să acționeze pentru sau în numele lui, direct sau indirect, Losev.

Vasily Viktorovich Gromovikov a fost implicat în finanțarea complotului de destabilizare a guvernului Republicii Moldova.

Anna Travnikova a fost implicată în operațiunile de influență ale grupului de influență malignă menționate anterior, care vizează publicul străin. Operațiunile au fost concepute pentru a influența opinia publică din străinătate în favoarea Rusiei în contextul războiului în desfășurare al Rusiei împotriva Ucrainei. În 2022, Travnikova a coordonat cu Boyko promovarea narațiunilor pro-Rusia pentru publicul din mai multe țări, inclusiv Statele Unite.

IMPLICAȚIILE SANCȚIUNILOR
Ca urmare a acțiunii de astăzi, toate proprietățile și interesele în proprietatea persoanelor desemnate descrise mai sus care se află în Statele Unite sau aflate în posesia sau controlul persoanelor din SUA sunt blocate și trebuie raportate la OFAC. În plus, sunt de asemenea blocate orice entități care sunt deținute, direct sau indirect, individual sau agregat, în proporție de 50 la sută sau mai mult de una sau mai multe persoane blocate. Toate tranzacțiile efectuate de persoane din S.U.A. sau în (sau în tranzit) în Statele Unite, care implică orice proprietate sau interese în proprietatea persoanelor desemnate sau blocate, sunt interzise, cu excepția cazului în care sunt autorizate printr-o licență generală sau specifică emisă de OFAC sau scutite. Interdicțiile includ efectuarea oricărei contribuții sau furnizarea de fonduri, bunuri sau servicii de către, către sau în beneficiul oricărei persoane desemnate sau primirea oricărei contribuții sau furnizare de fonduri, bunuri sau servicii de la o astfel de persoană.

Puterea și integritatea sancțiunilor OFAC derivă nu numai din capacitatea OFAC de a desemna și adăuga persoane pe Lista SDN, ci și din dorința sa de a elimina persoane din Lista SDN în conformitate cu legea. Scopul final al sancțiunilor nu este de a pedepsi, ci de a aduce o schimbare pozitivă a comportamentului.

Pentru a fi în permanență la curent cu ultimele noutăți și informații din orașul tău, urmărește-ne pe Facebook  , Instagram , YouTube , TikTok , Twitter .