Președintele Parlamentului a anunțat că va fi inițiată procedura de retragere a Republicii Moldova din Acordul privind Adunarea Interparlamentară a Comunității Statelor Independente

Politic

Va fi inițiată procedura de retragere a Republicii Moldova din Acordul privind Adunarea Interparlamentară a Comunității Statelor Independente (AP CSI). ANUNȚUL a fost făcut de Președintele Parlamentului, Igor Grosu, în cadrul unui briefing de presă.

„După 30 de ani a devenit foarte clar că aflarea Republicii Moldova în structurile CSI nu ne-a ajutat să rezolvăm conflictul transnistrean, nu ne-a ajutat să scoatem armata rusă de pe teritoriul Republicii Moldova, nu ne-a ferit de embargouri economice dureroase în cele mai complicate vremuri – embargoul la vin, embargoul la produse agroalimentare. Aflarea în CSI nu ne-a ferit de șantaj energetic în plină iarnă, amenințări și declarații oficiale ostile la adresa independenţei şi suveranităţii Republicii Moldova. Aflarea în CSI nu a apărat țările-membre de atacuri militare, război și ocuparea ilegală a teritoriilor suverane. După ce o ţară fondator a CSI, Federația Rusă, a atacat într-un mod barbar alt stat fondator, Ucraina, ocupându-i teritorii şi ucigându-i cetăţenii, această organizaţie nu se mai poate numi drept Comunitate”, a menționat Președintele Parlamentului, Igor Grosu.

Astfel, potrivit procedurilor, la următoarea ședință a Biroului permanent, Președintele Parlamentului, Igor Grosu, va înainta propunerea de a face un demers către Prim-ministrul Dorin Recean cu solicitarea de a pregăti inițiativa legislativă privind denunțarea Convenţiei cu privire la Adunarea Interparlamentară a statelor membre ale Comunităţii Statelor Independente.

„Moldova e o țară independentă, recunoscută, respectata de prieteni și vecini, liberă să ia decizii suverane. Noi avem acum puterea și responsabilitatea să ne îndepărtăm de sursa răului, de sursa sărăciei, de sursa războiului și distrugerii. Am demonstrat în 30 de ani că dorim democrație, libertate și prosperitate la noi acasă. Facem pas cu pas ceea ce așteaptă de la noi cetățenii – asigurăm copiilor noștri un viitor stabil, prosper și plin de oportunități. Un viitor european”, a accentuat Președintele Parlamentului, Igor Grosu.

Pentru a fi în permanență la curent cu ultimele noutăți și informații din orașul tău, urmărește-ne pe Facebook  , Instagram , YouTube , TikTok , Twitter .